JiG is on Patreon and Needs You! Click here for more information


  • Review

  • Browser Games

Apple Worm


  • Currently 4/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 4/5 (22 votes)
Comments (6) | Views (3,527)

Apple WormDo you remember the story of the very hungry caterpillar, who was so hungry he was set on devouring every food-related object in his path? Although the protagonist this time isn't exactly set to transform into a beautiful butterfly at the end, this worm needs your help to eat, eat, eat, and grow in length. But this word of gluttony also has hazards such as spikes, gravity, and a snake-like twist of accidentally eating your own tail! Can you navigate the worm successfully through all of the levels?

You'll use the arrow keys to navigate your worm companion through the levels and to the exit portal. You'd best be forewarned though - this game can be harder than it first appears and can leaving you scratching your head...if worms had hands to do so, at any rate. Each time you eat an apple, your worm will grow by one segment, and it has the remarkable property that it can cling to a surface, even if the rest of its body is hanging off.

It seems either to be in violation of physics or to have some amazing suction cup feet, but watch out - go one tile too far and your whole body will lose contact, and nothing can save you from sliding down vertically! Sometimes the apples will act as decoys, and other times you will have to do some body-bending contortions to both nab the length boost you need to complete the level and avoid self-consumption of your own tail. Enjoy the game, and bon apple-tite!

Play Apple Worm

6 Comments

Maybe it's my device, but all links posted here lead me back to the JayIsGames page.

Reply
Patreon Crew Jeff January 31, 2018 3:26 AM replied to jcfclark

Hummm strange works well for me.

Reply

A slightly hinty text walkthrough for when you get tired of that real-life head-scratching.

Apple Worm

Level titles in the spoilers are given by me, of course.

  1. Crawl: This level introduces movement. Just use the arrow keys to move to the exit.

    Solution:

    RRRU RRRRRR

    Notice that you don't have to climb back down because gravity does it for you. Conversely, parts of you can levitate as long as any part is supported.

  2. Feed: This level introduces growth. The apple is necessary to reach the exit.

    Solution:

    Work your way up to the apple, and then crawl back onto land:
    ULURRR UUURRRR

  3. Gap: This level has a horizontal obstacle instead of a vertical one.

    Hint:

    To cross the gap, you don't just need to be four long. You also need to be ______.

    Solution:

    You need to be straight, which means you need to go right thrice in a row before reaching the right ledge:
    RRURRR…
    Now you can cross the gap safely.
    …RRR

  4. Trap: There's many ways to get stuck!

    Hints:

    You can't actually leave through the gap nearest the exit.

    Which means that you have to return the way you came.

    Does your tail get in the way?

    Solution:

    You need to avoid the apple until your tail isn't blocking the left exit.
    RRRRUU…
    Now you can safely take the apple and climb up.
    …LDLLUUU…
    And of course you can cross the small gap.
    …RRRRRR

  5. Confined: Manage your space.

    Solution:

    As in the previous level, you need to avoid the apple to leave yourself space.
    RRDDR DLLUR UUURR…
    All you need to do now is hang down next to the exit and go through it.
    …RDDR

  6. Double dip: Twice as many dead ends!

    Hint:

    You need to enter the tunnel and grab the apple. The only entrance that works is the ____ entrance.

    Solution:

    Align your head with the right tunnel entrance by dropping in tail-first:
    RRRRRUU…
    Then leave through the left side and complete the level.
    …LLLLUU RRRRRRR UU

  7. Leap: The apple is even more difficult to reach.

    Hint:

    As you know from level 3, you can only get this apple safely by crossing the gap in a specific way.

    Solution:

    First, you need to make it to the left alcove:
    RRRULDL…
    There's just enough space for a U-turn.
    …LLURDR…
    Cross the gap and finish the level.
    …RRRRR UUUR

  8. Reversible: Try a different approach.

    Hint:

    You can't grab the apple while crossing over to the right. What if it were the other way?

    Solution:

    Climb up on the apple to reach the right side:
    RRUU RRRR…
    Now you need to reverse direction and grab the apple safely:
    …UULLDLL…
    Make another reversal on the other side of the wall:
    …LLLUU RDRR…
    Now finish the level by crossing the gap and wrapping around the right edge.
    …RRRRRRRR DDL

  9. Weight: Gravity adds a twist to an old puzzle.

    Solution:

    As before, start by wrapping yourself around near the apple.
    RRRRRU…
    If you try to leave the exit open, gravity traps you in the corner instead. The correct answer is
    …LURULLL… and then finish with
    …UUURRRRR

  10. Restraint: Good thing that hole in the floor is covered.

    Hints:

    You can't eat the apple from the left, because your tail blocks your escape.

    So you must approach the apple from above, and then…

    …and then continue to the left. This means that your tail must be on the right!

    Solution:

    Enter the hole face down and immediately go right, then turn around and pick up the apple.
    RDDRRR ULDLL DLUUR…
    Going down here kills you. Instead, snake around with
    …ULURR… and then
    …RRUUUR.

  11. Movable: This level introduces push (gray) blocks.

    Solution:

    Push the block from left to right until it's under the exit, and then climb up.
    DLDRRR URUU

  12. Long: That exit's really far out.

    Hint:

    The apple is a trap. Use the push block to make it safe.

    Solution:

    Go around the push block and put it in the hole:
    RRRURRD LLL…
    Grab the apple and climb upwards to reach the exit:
    …LUUUL URRRRRR

  13. Tall: That push block's really high up!

    Hint:

    The apple is a trap. You're going to have to reach the push block without it.

    Solution:

    Climb on the apple to reach and push the block.
    RRUUL UUL…
    Push the block in position and take the apple.
    …LLDRR RRUL…
    …URRRRRU

  14. Deep: Those pits are really deep!

    Solution:

    If you try pushing the block first, you get stuck. So the apple has to come first:
    RRRRDDLL…
    Now you can push the block and leave.
    …URRUUU RRRDDL

  15. Pusher: Bring the block to new places.

    Solution:

    You can only move the block by going the long way around:
    RRRUU LUULL DDRR…
    Grab the apple and push the block further down:
    …RULL DDRRR…
    Now you can reach the exit.
    …RDD LLLL

  16. Double: Let's see how you deal with two blocks.

    Hint:

    Having trouble pushing a block away from an edge? It helps to plan your moves ahead.

    Solution:

    Bring the top block down:
    RURUU RRDL…
    Now you can put the bottom block in the hole:
    …LLDD RRRR…
    Turn around and move the block to get the apple.
    …RRULD LLLLLLL ULUU…
    Position yourself so you can push the block back.
    …RULLD RRRRR RRRRR RURUUU

  17. Hoard: This time, you need the blocks to make your descent.

    Hint:

    You'll need to go around the top block to push it down, but that means you have to climb really high. Sound familiar?

    Solution

    First, push the left block to the edge.
    ULDRR…
    This lets you climb onto the apple and around the top block. Push it down!
    …URURR URRD LL…
    Grab the apple and push the other block down.
    …DLLLDR…
    You're all ready to leave!
    …RDDLD RRRRRR

  18. Cramped: Can you get the blocks to stack?

    Hint:

    You essentially have two paths to take in the pit, and the order that you do them matters.

    Solution:

    The only way to avoid getting stuck is to push the right block first:
    RRUU RRDL…
    Then the left block.
    …LLLUR… and you're free to leave.
    …RUUU RRRRR DDL

  19. Sparse: There's almost nowhere to stand!

    Hints:

    You can only get the apple from the top, but…

    …that dooms you to fall. So don't do it!

    Solution

    Cross over the apple to the other side where you can push the blocks.
    RRRRRU…
    Push a block, cross back to the left, push the other block, and leave.
    …RRRUL ULLDR URRRR

  20. Divider: A tricky level, even if the tricks are old.

    Hints:

    You need both blocks in the bottom right, which means freeing both of them.

    The pit under the left ledge indicates that the left block is more difficult. Solve that one first.

    You can't push two blocks at once. Don't let them touch horizontally.

    Solution:

    You need to leave the apple so you can crawl around the left block.
    ULLLLL UUR UURRDL…
    Now you need to eat the apple and push the block right when it drops.
    …LLLURR ULUR…
    Rearrange yourself so you can push the block again:
    …ULLURR…
    But don't drop this block, because you need it to get the other block.
    …RRRRR URUUU LLDR…
    You can't push the top block first (or they'll get stuck). Push the bottom block.
    …RRDD LLUR…
    Push the blocks in and climb to the end.
    …RUULDDR RULLLUL LDRRRRR RUUUR

  21. Hurt: After 20 levels, we finally get spikes.

    Solution:

    Pick up the apple, making sure you don't drop on spikes immediately afterward:
    RRUURR…
    The rest of your body will soon be unsupported, so put your head on the ground.
    …DRRR

  22. Hostile: There's less safe ground here than you'd like.

    Hint:

    Remember from level 5 that you can only get this apple from the left or right. Which is correct?

    Solution:

    Eat the apple from the left side.
    RRDD LDRR ULUUU…
    The spike prevents you from climbing the right ledge, so get there from the left ledge instead.
    …LURRR RRDDL

  23. One way: What must you do? What mustn't you?

    Hint:

    You need that apple, and there's only one way to reach it.

    Solution:

    Climb to the top right of the level.
    RURRUURRRUR…
    Then grab the apple from above.
    …ULDDD…
    And crawl your way to the end.
    …LULL UURRR URRDDR

  24. Smile: It's not that difficult.

    Solution:

    The apple gives you a chance to move your tail away from those spikes.
    RRRD RULD…
    Go down and then up, and then?
    …DDLLUUU…
    Do it backwards.
    …LLURR DDDRRUUU…
    You know this part.
    …RURRD RDDL

  25. Tiny: A nice and short challenge.

    Hint:

    Work backwards to figure out how to fall without failing.

    Solution:

    The first few steps are forced:
    RUULUR…
    Trace out a tetris piece which fits over the spike.
    …URU RR

  26. Drop: The story of a block and three spikes.

    Hint:

    Where does that block need to be?

    Solution:

    Push the block over so it doesn't get trapped on this spike.
    UUR…
    Now you need to get the apple safely.
    …ULLUR UR…
    Send the block to the right spikes so you can leave.
    …RRRRR DDR

  27. Pyramid: Do you go up first, or down?

    Hint:

    If you plot your half through the lower half of the level, you'll find that it's not passable yet. What do you need to do?

    Solution:

    Climb up and push the block down towards the right.
    RUURUUR ULDDRR…
    Then push the block in the pit and work your way through.
    …RRDLL DDLL UUUL…
    Finish the level as usual.
    UUR RRRR URRDR

  28. Turnaround: Simple level with a clever twist.

    Solution:

    Grab the apple and push the block as usual.
    RRRU LLUR…
    Going up eventually puts you in spikes. So avoid the block while you turn around on the right, and then the left.
    …RRRUL LLLDR…
    The rest is direct.
    …RRRUUURR

  29. Crossing: There's a long way to go.

    (Note: If you've skipped any levels, you should go back and finish them before this one.)

    Hint:

    Where does the block go, and how do you get it there?

    Solution:

    Climb to the top so you can push the block right.
    RUULL URRRR UURRU LLULL DR…
    And then push the block right again.
    …ULLL URRRR…
    Find a safe spot to crawl to the apple, and then you can finish.
    …UULLUU RRRRRRRD

  30. Tower: The final challenge of the game. This paradise of apples is also a purgatory of spikes!

    Hint:

    The bottom two apples must be collected last.

    Solution:

    Let the right block drop as you pick up the top two apples.
    RULLUUR…
    Adjust youself so you can pass to the left, leaving a space to push the other block right.
    …DRUUL DLLLUR…
    Pass over the stack to the right ledge, and make sure you rest firmly on it.
    …URRRDD…
    Then grab the last two apples by going around the bottom.
    …LDDLLUUL…
    Climb to the exit!
    …URURUUUUUUU

    Mash buttons on the end screen to escape this turn-based platformer hell.

Reply

This is a pretty shameless ripoff of Snakebird (minus the great level design). Even the character animations are similar.

Reply
Tobberian February 6, 2018 6:04 AM replied to jcfclark

Ffox works no fuzz
Chrome needs allow flash set at url settings. ("ask" doesn't pop up)

https://support.google.com/chrome/answer/6258784

Reply
Tobberian February 6, 2018 6:58 AM

Level 19 WITH apple walkthrough.

Hint:

Stack blocks on left side first.

Solution:

Get to far right side.
RR RR RR R UU...
Stack the stones to left side.
...LL DL UR URR DL...
Get apple and cross gap then back to exit.
...UL ULL LL UR RRR RR RR RU

Reply

^ Scroll Up | Homepage >

Leave a comment [top of page]

Please consider creating a Casual Gameplay account if you're a regular visitor here, as it will allow us to create an even better experience for you. Sign-up here!
  • PLEASE UNDERSTAND SITE POLICIES BEFORE POSTING COMMENTS
  • You may use limited HTML tags for style:
    (a href, b, br/, strong, em, ul, ol, li, code, spoiler)
    HTML tags begin with a less-than sign: < and end with a greater-than sign: >. Always. No exceptions.
  • To post spoilers, please use spoiler tags: <spoiler> example </spoiler>
    If you need help understanding spoiler tags, read the spoiler help.
  • Please Preview your comment before posting, especially when using spoilers!
  • No link dropping, no domains as names; do not spam, and do not advertise! (rel="nofollow" in use)
1,791 Views
3 Comments
Echoed World> Arceus Wake up! You've been asleep too long. Now your world is dying at your own feet, and you're the only one who can fix it. So begins the premise in the beautifully rendered platformer slash narrative that is Echoed World....  ...
4,583 Views
11 Comments
Weekday Escape N°171> chrpa How are you? Good? Good! There's something to make you feel even better: the new Weekday Escape! In Amajeto's game are hearts everywhere, according to its title; and to tell the truth, the place is overdecorated a bit...simple tomoLasiDo's room...  ...
4,369 Views
4 Comments
Submachine Universe> SuzukaK Suspended from time and space as we know it, will you be able to make sense of it all? Welcome to Submachine Universe, an innovative Mateusz Skutnik endeavor joining a new gaming experience with the well-known, well-loved series. Set in...  ...

RED

2,099 Views
0 Comments
RED> chrpa RED is Bart Bonte's latest game and red is the color of Valentine's Day...we have excellent timing!...  ...
Rullo

Recent Comments

 

Display 5 more comments
Limit to the last 5 comments

Game of the week


Alicia Quatermain & The Stone of Fate

Your Favorite Games edit

add
Save links to your favorite games here. Use the Favorites editor.

Monthly Archives